Numerossa on kolme tutkimusartikkelia, katsaus ja kolme kirja-arvostelua.
Paavo Oinonen soveltaa muistitietoaineistoja ja -tutkimusta, sekä mediahistoriallista otetta avatakseen suomalaisten varhaisten radiokokemusten vaikutusta ajan kokemiselle 1920- ja 1930-luvuilla vertaisarvioidussa artikkelissaan “Kun Kuru upposi ja Svinhufvud määräsi”.
Toisessa tutkimusartikkelissa “Tutkimuksen ja kulttuuriperinnön jännitteitä” Visa Immonen, Maija Mäki ja J.-P. Taavitsainen purkavat suomalaisen teollisuusarkeologian historiaa. Teollisuushistorian jäljet kulttuurimaisemassa ovat pitkät, eikä monista ilmiöistä tai kohteista ole jäänyt merkittäviä kirjallisia tai kuvallisia lähteitä.
Kolmannessa vertaisarvioidussa artikkelissa “Liikennehistorian tutkimus Suomessa” Marko Nenonen purkaa Suomessa tehtyä liikennehistoriaa ja esittelee näiden pohjalta liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisen tutkimuksen lähtökohtia.
Tässä numerossa esittelemme myös teknologian ja teollisuuden historian pro graduja. Matti La Mela ja Petri Paju avaavat alan opinnäytteitä vuodelta 2017 ja pohtivat teknologian historian opetuksen ja tutkimuksen tilaa Suomessa.
Nyt ilmestynyt numero jäänee lehden viimeiseksi vakituisesti painettuna ilmestyväksi. Kuluvan vuoden viimeisessä, musiikkiteknologian historiaa käsittelevässä numerossa kokeilemme avointa verkkojulkaisua Journal.fi -palvelussa. Tekniikan Waiheiden julkaisuarkistoa ollaan myös siirtämässä verkkoon kaikkien saataville. Tarkoituksenamme on siirtyä digitaaliseen, kultaiseen avoimeen julkaisuun vuoden 2019 alusta. Lehden julkaisukysymyksissä pyydämme olemaan yhteydessä päätoimittajaan.
Antoisia lukuhetkiä,
Aaro Sahari
Päätoimittaja
Tekniikan Waiheita
aaro.sahari(ät)gmail.com
Tekniikan Waiheita julkaisuarkisto Journal.fi -palvelussa
No responses yet