Lausunnossaan Linja-aho totesi perusteiksi:

"Artikkeli on tieteellisestä tasosta tinkimättä helppolukuinen myös alaa syvällisesti tuntemattomalle. Pääarvo on sen uutuudessa ja merkityksellisyydessä historian säilyttämisessä: BBS-harrastuksen dokumentoinnin aika on nyt, kun varhaiset harrastajat eivät ole vielä (joitain poikkeuksia lukuun ottamatta) eläkeiässä ja vanhojen BBS-purkkien aineistoja on vielä tallella ja pelastettavissa, vaikka surullinen tosiasia on että paljon aineistoa on jo tuhoutunut.

Toinen artikkelin ansio on tarkastelunäkökulmien monipuolisuus: yleisen keskustelukulttuurin lisäksi käsitellään vähemmistönäkökulmaa, piratismia, alan slangia – numerodataa, teknisiä jippoja ja linjoille jonottelua unohtamatta. Aihetta ei ole Suomessa juurikaan tutkittu, ja toivon että artikkeli innostaa uusia tutkijoita ja rahoittajia digitaalisen kulttuurin historian pariin.

Tietotekniikan historian tutkimukselle luo lisähaasteen aineiston helppo katoavaisuus: siinä missä moni painotuote ja pöytäkirja arkistoidaan systemaattisesti, suositun keskustelufoorumin sisällön päätyminen bittien taivaaseen voi olla yhden henkilön päätöksen takana. Ilmiö korostuu, kun keskustelu siirtyy yhä enemmän sosiaalisen median alustoille, jolloin sisältö tai edes osa siitä ei päädy Internet Archiven kaltaisiin arkistopalveluihin ja sisällön de facto lopulliseen tuhoamiseen riittää ryhmän ylläpitäjän herkkä liipaisinsormi."

Artikkeli tullaan julkaisemaan lehden verkkoarkistossa lähitulevaisuudessa.

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *